Terug

6" Reference bookshelf speakers

  • Thursday 06 / 06 / 2019 0
6" Reference bookshelf speakers

In deze blog delen we een gave nieuwe built van MAD speakers. Deze premium bookshelf speakers zien er niet alleen erg goed uit, ze klinken ook fantastisch. De speakers zijn gemaakt door Myrddin Tieleman en hij heeft ons meer informatie én een kant en klare build log gestuurd om hier een mooie blog van de maken. Wat is nou leuker dan het verhaal van de bouwer zelf horen?

Ik (Myrddin) heb een tijd geleden een setje boekenplank speakers gemaakt met autospeakers en deze bevielen mij prima maar na een maandje heb ik de speakers verkocht. Ik vond het tijd om een keer alles uit de kast te halen voor een high-end set boekenplank speakers.

Ik heb gekozen voor een tweeweg verdeling met voor de lage tonen de Dayton Audio RS150P-4A Mid-woofer. Deze woofer heeft een heel groot frequentiebereik en geeft mij meer keuzevrijheid voor de tweeter. Omdat de RS150P-4 in een relatief kleine behuizing al een goede basweergave heeft, kon ik de behuizing mooi compact ontwerpen. Voor de hoge tonen heb ik gekozen voor de Dayton Audio ND25FA-4 Tweeter. Dit omdat de gevoeligheid vrijwel gelijk is aan die van de woofer en omdat de tweeter een heel breed frequentiebereik heeft. Wat ook meespeelde was dat de tweeter en de woofer allebei een impedantie van 4 ohm hebben. Dit maakt het ontwerpen van het scheidingsfilter een stukje eenvoudiger.

Het scheidingsfilter heb ik ontworpen als een Linkwitz-Riley tweede-orde filter met een scheidingsfrequentie van 4500 Hertz. Hiervoor heb ik twee Dayton Audio Polypropyleen Condensatoren van 4.7 micro Farad en twee Dayton Audio Air Core Inductors van 0.30 mH gebruikt per scheidingsfilter.

Voor de behuizing heb ik gekozen voor een bas reflex ontwerp. Dit helpt aanzienlijk bij de basweergave. De behuizing zelf is vervaardigd uit 18mm dik MDF. Ik heb de Goldwood 1 ½” ID x 4” L Flared Speaker Cabinet Port gebruikt als poort omdat deze precies de juiste diameter en lengte heeft. De speakergaten maken en het verzinken van de speakers heb ik gedaan met een bovenfrees in combinatie met een zelfgemaakte Circle Jig. In de toekomst wil ik hier een Jasper Jig voor aanschaffen om dit proces makkelijker te maken. MDF lakken is erg lastig dus heb ik de behuizingen afgewerkt met wit vinyl en walnoot fineer. Deze afwerking geeft de speakers een hele mooie premium look.

Om de speakers aan te sluiten op de versterker heb ik de speakers aan de achterkant voorzien van de Dayton Audio BPA-38G HD Binding Posts voor een makkelijke, duurzame verbinding. Ook de gouden Binding Posts dragen bij aan de premium look die ik voor deze speakers op het oog had.

Op het moment worden de speakers nog aangestuurd door een Dayton Audio DTA-120 klasse T versterker maar ik heb al een nieuwe versterker op het oog. Namelijk, de Dayton Audio DTA-2.1BT Class D 2.1 Bluetooth versterker. Ik ben bezig met het bouwen van een matchende subwoofer om de boekenplank speakers te ondersteunen in de basweergave en de DTA2.1BT heeft een subwoofer uitgang. Verder heeft de DTA2.1BT Bluetooth connectiviteit en dat  is natuurlijk een leuke bijkomstigheid

Mijn naam is Myrddin Tieleman en dit zijn mijn Premium 6 inch Bookshelf Speakers. De speakers hebben mijn verwachtingen ruim overtroffen. Man, wat een geluid!

Uiteindelijk wil ik ook speakers gaan ontwerpen en bouwen voor de verkoop en ik denk dat SoundImports hierbij een hele goede partner kan zijn.

Zie voor meer informatie: MAD Speakers

Gebruikte componenten 

Dayton Audio RS150P-4A 6" Reference Paper Woofer

Dayton Audio ND25FA-4 Softdome Neodymium Tweeter

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
SoundImports 9,6 / 10 - 2.351 Reviews @ Kiyoh
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »